پیام های سلامتی
نمک یددار تصفیه شده چیست ؟

نمک یددار تصفیه شده چیست و چرا باید فقط از این نوع نمک استفاده کنیم ؟

منبع : دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت

مصرف زیاد نمک می تواند موجب اختلالات فراوانی از جمله افزایش فشار خون شود. به طور کلی، مقدار مصرف روزانه نمک باید کمتر از 5 گرم )حدودا به اندازه یک قاشق مرباخوری( باشد که این مقدار باید از تمام مواد غذایی روزانه تامین شود.

علاوه بر کاهش مصرف نمک ،  میزان ید موجود در نمک ، کیفیت و سلامت نمک مصرفی نیز حائز اهمیت است.

ید یکی از ریزمغذی های ضروری است که بدن برای ساختن هورمون های تیرویید به آن نیاز دارد این هورمون ها برای تکامل و عملکرد طبیعی بدن ، مغز و دستگاه عصبی حفظ دمای بدن و تولید انرژی ضروری هستند .

ازآنجاکه منابع غذایی حاوی یدبسیارمحدود است مصرف نمک یدداربه منظور جلوگیری از عواقب جبران ناپذیر کمبود ید مانند گواتر ، اختلال در تولید مثل مرگ ومیر دوران کودکی ، سقط و مرده زایی عقب افتادگی ذهنی و روانی و... ضروری است . کمبود ید  می تواند موجب اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی، خستگی و کاهش کارایی جسمی و کاهش بهره هوشی شود .

نمک تصفیه نمکی است که در آن ناخالصی های نامحلول مانند شن ، خاک بقایای موجودات زنده  و ... ناخالصی های محلول مانند  سختی (کلسیم و میزیوم ) سولفات و فلزات سنگین مثل سرب جیوه ارسنیک و... طی فرآیندهای مناسب در کارخانه حذف شده اند

ناخالصی های موجود در نمک تصفیه نشده ، در صورت مصرف ، پیامدهای بهداشتی نامناسبی به همراه خواهند داشت . کادمیوم ، مس و جیوه خاصیت سرطان زایی دارند و اثرات مخربی بر اندامهای داخلی بدن دارند .

از آنجا که کلیه ها مسئول دفع مواد سمی از بدن هستند در اثر مصرف نمک های تصفیه نشده ،  یکی از عمده ترین مشکلات ، بروز اختلال در عملکرد کلیه هاست تجمع این مواد  به مرور باعث ایجاد سنگ شده و به بافت کلیه آسیب می رسانند .

ناخالصی های موجود در نمک غیر تصفیه باعث پنهان شدن شوری آن می شود و به همین دلیل فرد با نمک بیشتری به شوری دلخواه می رسد و درنتیجه با با مصرف نمک بیشتر خطرات مذکور بیشتر می شود.

نگهداری و ذخیره نمودن نمک یددار به مدت طولانی ( بیش از شش ماه ) موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می شود . برای حفظ ید درنمک باید آن را دور از نور و رطوبت و در ظروف دربسته ، رنگی وتیره نگهداری کرد و هنگام طبخ ، نمک را درانتهای پخت اضافه نمود تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود .

استفاده از نمک های صنعتی، صادراتی و نمک دریا برای مصارف خوراکی ممنوع است. و  حتی برای  خیساندن برنج هم توصیه نمی شوند .

همواره به وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت روی بسته بندی نمک یددار تصفیه شده توجه نماید . و دقت کنید که عبارت "نمک یددار تصفیه شده "برروی بسته بندی نمک درج شده باشد و از خرید هرگونه نمک با عنوان " صادراتی صنعتی " یا " نمک دریا " خودداری نمایید . این نمک ها ید کافی ندارند و نمیتوانند نیاز بدن به ید را تامین کنند همچنین به علت وجود ناخالصی ها سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازند .

نمک باید به مقدار کم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد

 

.

                                                                                                              

جمعه 30 فروردين 1398   05:41:09

تصویر ها